Waarom ik buiten in de natuur werk

In Gods schepping ligt grote genezende kracht. Vooral in de prachtige omgeving van de Hof van Ede. 🙂

Wat geeft de natuur naast zuurstof, licht, water, beschutting, panorama, grondstoffen en voedsel? Ja dit is al veel en er is nog meer! In de natuur laat God zichzelf zien. Hij geeft daarin Zijn onmetelijke rijkdom, goedheid en kracht. Buiten in de natuur zien we ook beter dan in de stad hoe het leven eigenlijk in elkaar zit en kunnen we weer leren om ‘natuurlijk’ te leven.

De natuur, de tuin van God voor mensen, is om in te wandelen, tot rust te komen, te exploreren en om van te leren. Tastbare en minder tastbare levensprincipes liggen voor het oprapen. Denk bijvoorbeeld aan de aspecten van groeien en snoeien, leven en sterven, wachten op het juiste seizoen, nieuw evenwicht vinden of het letterlijk en figuurlijk op adem komen.

In de natuur zien we zich herhalende en herkenbare patronen in allerlei variaties. Deze werken rustgevend en kalmerend en zijn tegelijk dynamisch en uitdagend. Het is makkelijker om in de natuur stil te worden en over je bestaan na te denken dan in de drukke stad waar zoveel onnatuurlijke afleidingen en prikkels op je afkomen. Is het daarom dat we regelmatig naar buiten willen gaan?

Vanuit mijn liefde voor wandelen in de natuur ben ik ook mijn werk als psycholoog buiten gaan doen. Binnen in mijn praktijkruimte voelde als statisch en ingekaderd. Buiten tijdens een wandeling was het zowel voor mijn cliënten als voor mij als psycholoog licht en inspirerend. Wandelen is de ideale combinatie van rust en beweging en is effectief bij persoonlijke processen.

Wandelen in de natuur is ontspannend en goed voor onze algehele gezondheid. Het helpt om ballast los te laten en bij de kern van het leven uit te komen. Hoe geweldig is het dat je mag thuiskomen bij jezelf dichtbij God in de natuur!

Wandelreportage

EO-programmamaker Tom Herlaar wandelde met mij mee over de Ginkelse Heide. Deze podcast, gebaseerd op het radioprogramma Een Goede Zondag van 29 juni 2014, duurt 24 minuten. | luisteren