Het geloof van Van Gogh

Af en toe begeleid ik een Van Gogh Wandeling. Dit zijn belevingswandelingen in de natuur, geïnspireerd op het leven en werk van de bekende Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Een van die wandelingen gaat over zijn geloof.

Van Gogh was namelijk een hartstochtelijke zoeker, een pelgrim. Hij omschreef het leven als een lange wandeling, waarin hij soms intens kon worstelen, maar ook diepe geloofsrust vond. Tijdens psychische crises, waarin hij werd geteisterd door gevoelens van leegte, vermoeidheid en angst, hielpen de wandelingen hem om weer licht en kleur te zien.

Vincent van Gogh groeide op in het Brabantse Zundert, waar zijn vader predikant was. Later werkte hij enige tijd als evangelist in Wallonië onder de mijnwerkers en hun gezinnen. Vincent was intens begaan met het moeilijke leven van deze mensen en wilde hen troost bieden. Maar omdat het kerkgenootschap waarvoor hij werkte zijn zelfopoffering niet kon waarderen, werd hij ontslagen.

Hoewel dit een teleurstelling was, liet het geloof in Christus hem niet los. Zijn gedwongen vertrek leidde ertoe dat zijn geloof authentieker werd en hij zijn échte roeping vond.

Vincent van Gogh als levenskunstenaar

Wat betekende het christelijk geloof voor Vincent van Gogh en hoe gaf het inspiratie aan zijn leven en werk? Ik nodig je uit om met me mee te wandelen en het zelf te ontdekken. Al wandelend door de natuur worden aspecten uit zijn leven en werk op een persoonlijke en interactieve manier behandeld. Je ontdekt zo de kunst van het leven!

Het mooie van Vincent is dat we ons allemaal met hem kunnen identificeren. Hij is als mens heel toegankelijk. Wandel mee, geniet van de natuur, en ontdek hoe zijn leven ook jou kan raken.

We wandelen op het Wekeromse Zand, een actief stuifzandgebied met uitgestrekte heidevelden en verstilde bossen, waar wilde moeflons grazen. Je vindt er een van de grootste ‘Celtic fields’ – prehistorische akkers – van ons land.

Meer informatie: Het geloof van Van Gogh